Koninklijke onderscheiding voor vier bewoners van Het Schild

Wederom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagt inwoners van Wolfheze van Koninklijke versierselen te voorzien.

Op de laatste de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning, werden maar liefst vier bewoners van Het Schild van lintjes voorzien.

  • Mevrouw T.G. den Dulk-Hoffman en mevrouw M.A.T. Polderman-Kortekaas kregen Lid in de Orde van Oranje-Nassau
  • Mevrouw M.G. Schuddeboom en de heer R.J. Polderman werden bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Motivatie

Gerda Schuddeboom (8 september 1951), Wolfheze
Een groot voorbeeld voor naastenliefde en in de blindenwereld zeer gewaardeerd. Ook bij Het Schild in Wolfheze. Zo staat Gerda Schuddeboom bekend. Al ruim 30 jaar is zij vrijwilliger bij de Stichting Amsterdams Gesproken Nieuws. Vooral in de rol als redactielid. Daarnaast zette zij zich in voor een tijdschrift op cd, een onderdeel van regiogroep Noord-Holland van de Oogvereniging. In Wolfheze bij het Schild, is Gerda Schuddeboom ook actief op mediagebied. Ze steekt veel uren in Solutions Radio en geeft instructies aan gebruikers van hulpmiddelen en was ze aanjager van de KerkWebbox. Op sportief gebied toont Gerda Schuddeboom ook haar kwaliteiten. Ze is de drijvende kracht bij Cormeta, de Sportvereniging Voor en Door Blinden en Slechtzienden in Uitgeest. Hier is ze coördinator van het tandemrijden en wandelen. Daarnaast is ze ook vrijwilliger bij de Stichting Blinden-penning in Amsterdam.

Marianne Polderman-Kortekaas (15 oktober 1947), Wolfheze
Ze deed tweemaal mee met de Paralympische Spelen en won zes medailles. Driemaal goud, driemaal zilver. Marianne Polderman-Kortekaas is een groot kampioen. Zwemmen, atletiek, ze beheerste veel onderdelen. Altijd was haar motto: ga uit van je kracht en geef nooit op. Dertig jaar was ze lid van het Dominicuskoor en maakte onderdeel uit van de werkgroep Dominicus Duurzaam van de Dominicusgemeente in Amsterdam. Als blinde kreeg ze het voor elkaar toch een manier te vinden om notenteksten om te zetten in braille. Veertien jaar lang was ze coördinator zwemmen bij Cormeta, een sportvereniging voor visueel beperkten. Verder maakte Marianne Polderman-Kortekaas indruk met een hulpactie in Chili in de jaren negentig. Een grootschalige actie leverde een zeecontainer vol hulpgoederen op.

Ronald Polderman (1 juni 1950), Wolfheze
Ronald Polderman was bestuurlijk actief bij de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging en zette zich in voor de Regiogroep Noord-Holland van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden, de huidige Oogvereniging Nederland. Dat bleek de opmaat voor nog veel meer activiteiten. Zo verrichtte hij diverse vrijwilligersactiviteiten voor de Dominicusgemeente Amsterdam en was hij lid van het koor van de Dominicuskerk. Ondanks zijn visuele beperking zocht hij naar mogelijkheden om toch notenschrift te lezen. Via braille. Verder zet Ronald Polderman zich al ruim 30 jaar in voor de Stichting Amsterdams Gesproken Nieuws, onder andere als redactielid voor het maandelijkse geluid-tijdschrift. Indrukte maakte zijn grote bijdrage aan de videofilm ‘Op de tast’. De film toont hoe hij en zijn vrouw als blinden door het leven gaan en dit ervaren.

Thea den Dulk-Hoffman (9 oktober 1947), Wolfheze
Ondanks haar visuele beperking heeft Thea den Dulk-Hoffman veel voor elkaar gekregen. Tussen 1976 en 2016 was ze bestuurlijk actief en een voortrekker van de digiwijsgroep Zuid-Holland van de Oogvereniging, de belangenbehartiger voor mensen met een oogaandoening. Tussen 2000 en 2019 was zij vrijwilliger bij de Protestantse Wijkgemeente Ypenburg in Den Haag. Verder was ze 13 jaar lang mede initiator en coördinator van het uitgiftepunt Ypenburg van de Voedselbank Haaglanden. Bij de Stichting Voorall in Den Haag, een belangenorganisatie voor inwoners van Den Haag met een beperking, was ze 12 jaar vrijwilliger. Samen met haar geleidehond verzorgde ze ook ervaringstours. Tijdens een route door de stad legde ze uit wat blinden en slechtziende mensen nodig hebben om zich zelfstandig veilig buiten te kunnen verplaatsen.

Felicitatie

De Oranjevereniging feliciteert de gedecoreerden.

Bestuur OV